Spring til indhold
Forside

Nyhed

Ekstra computerkræfter til AAU-forskning

Lagt online: 22.09.2022

Aalborg Universitet indgår i et nationalt samarbejde med de øvrige universiteter i landet om drift af supercomputere, som gør det muligt for AAU’s forskningsprojekter at få del i helt exceptionelle computerkræfter. Hør et konkret eksempel på, hvordan det gør en forskel i forskningen, og bliv klogere på, hvordan AAU’s forskningsprojekter kommer i spil til flere computerkræfter, når DeiC deler ressourcer ud her i efteråret.

Tekst: Marianne Fuglsang Welling Farsinsen, ITS. Foto: AAU

Det var i foråret 2022, at AAU’s lektor Casper Steinmann, Institut for Kemi og Biovidenskab, forventningsfuldt sendte sin ansøgning om flere computerkræfter – HPC-ressourcer (High Performance Computing) som det også kaldes – afsted til DeiC (Danish e-infrastructure Cooperation). Kort efter kunne han med glæde modtage besked om, at beregningsressourcerne og bevillingen på 500.000 timer til den igangværende forskning var imødekommet. Selv fortæller Casper om beregningsressourcerne til sin forskning:

- Min forskning handler i vid udstrækning om at forstå molekyler, og hvordan de vekselvirker med de omgivelser, de befinder sig i. Jeg udvikler metoder, der med stor nøjagtighed kan forudsige molekylernes opførsel, men det kræver enorm høj præcision, som en supercomputer ved hjælp af mange CPU’er og rigelig hukommelse kan bidrage helt afgørende til. Bevillingen på beregningsressourcerne fra DeiC skal bruges til bl.a. at eftervise, hvad der sker, når eksempelvis kolesterol binder sig til et sukkerstof, og hvordan det kemiske miljø påvirker kolesterols kemiske egenskaber i samspil med dette, forklarer Casper Steinmann.

FÅ STØTTE I PROCESSEN PÅ AAU

Som Casper fortæller, kan HPC-ressourcer bidrage værdifuldt i forskningen, men hvordan finder man egentlig frem til de relevante ressourcer, udbydere og ikke mindst får dem i hus? Det kan være en stor opgave på egen hånd at indkredse og identificere det præcise behov og få målrettet en ansøgning til et aktuelt kald. AAU’s IT-forskningsstøtte-enhed CLAAUDIA er til for at hjælpe. Med andre ord: ingen forsker behøver stå helt alene i processen med at søge om ekstra computerkræfter. AAU’s prodekan for digitalisering og styregruppeformand for SRFI digitaliseringsstyregruppe Torben Larsen fortæller:

Det er helt afgørende i indsatsen for den digitale understøttelse af forskning og forskningsunderstøttet uddannelse på AAU, at vi som universitet både kan tilbyde supercomputerkræfter og også vejlede og hjælpe vores forskere til optimal udnyttelse af de forskellige muligheder, der findes lokalt, nationalt som internationalt. Derfor står CLAAUDIA også parat til altid at gribe henvendelser og hjælpe forskere videre med behovsafdækning og en passende løsning – somme tider har vi allerede tilstrækkelige computerkræfter på AAU til at tilgodese behovet, og andre gange er det afgørende at søge ind i de større puljer, som muliggøres af vores nationale HPC-samarbejde med DeiC og de øvrige universiteter.

Torben Larsen, Prodekan for Digitalisering og styregruppeformand for SRFI digitaliseringsstyregruppe

AKTUELT KALD NETOP NU: ANSØG SENEST 4. OKTOBER

I øjeblikket har DeiC en åben mulighed for at søge om ekstra supercomputerkræfter. Som forsker eller kandidatstuderende med vejlederanbefaling kan der nu søges om adgang til regnetid på de nationale HPC-anlæg, inklusiv den danske del af EuroHPC LUMI. Alle forskningsområder kan komme i betragtning. Se mere om det aktuelle kald hos DeiC her.

Ansøgningsfristen er d. 4. oktober, og CLAAUDIA er klar til at hjælpe AAU’s forskere med afdækning af behov, ansøgning og vejledning iøvrigt. Kontakt CLAAUDIA (claaudia@aau.dk), hvis du vil høre mere om, hvordan CLAAUDIA kan hjælpe.

Læs de seneste nyheder fra IT Services