Nyhed
Data stewards er klar til at hjælpe AAU’s forskere
Lagt online: 06.02.2023

Nyhed
Data stewards er klar til at hjælpe AAU’s forskere
Lagt online: 06.02.2023

Data stewards er klar til at hjælpe AAU’s forskere
Nyhed
Lagt online: 06.02.2023
Nyhed
Lagt online: 06.02.2023
Både krav og muligheder inden for datahåndtering er kun blevet større, og derfor har de fire data stewards en vigtig opgave i at hjælpe AAU’s forskere til både en korrekt datahåndtering, men også til at få udnyttet potentialet i de nye muligheder, som kan hjælpe forskningen på vej.
Det er planen, at de fire data stewards vil være meget aktive i forhold til at komme ud til forskerne lokalt, såvel som forskere også altid kan tage kontakten, når behovet for sparring og vejledning opstår.
I øjeblikket er planlægningen i gang, og de aktiviteter, der er på tegnebrættet, er eksempelvis:
De fire data stewards er henholdsvis Kamilla Hall Kragelund, Freya Vamberg Delfs, Dennis Aagaard Pedersen og Thomas Andersen, der alle fire kommer med både erfaring, kompetencer og ikke mindst et kæmpe engagement i forhold til deres virke som data stewards på AAU. De er organisatorisk forankret i CLAAUDIA-teamet hos ITS, men vil som sagt have en stor kontaktflade og aktivitet ude i organisationen lokalt hos forskerne.
Henvendelser til de nye data stewards er meget velkomne på claaudia@aau.dk
Du kan læse en nærmere præsentation af de fire data stewards herunder:
”Jeg glæder mig til at snakke med forskerne og få deres input og koble dem med, hvordan vi kan gøre mulighederne inden for datahåndtering mere tilgængelige for dem, for at hjælpe dem med at komme i mål”.
Thomas har en Bachelor i Informationsvidenskab og kulturformidling fra KU og en Cand.it i informationsteknologi og informationsvidenskab fra AAU.
Inden Thomas’ ansættelse som data steward har han arbejdet som videnskabelig assistent hos UCPBL, hvor han blandt andet har beskæftiget sig med erfaringsopsamling af forskeres oplevelser under corona-nedlukning.
”Jeg er generelt optaget af data-dilemmaer og kan genkende de udfordringer, som jeg nu gerne vil hjælpe forskerne med. Det bliver spændende at møde nye behov og ønsker, hvor vi ikke endnu har en løsning klar – det brænder jeg for, at vi arbejder os frem til.”
Freya er uddannet can.scient.soc (sociolog) fra AAU og har bl.a. erfaring med fra Styrelsen for IT og læring, hvor hun fx har beskæftiget sig med undersøgelse af lærerens digitale hverdag, Aula og ICILS - (International Computer and Information Literacy Study) og European School Network.
“Jeg glæder mig først og fremmest til at tage hul på modningsprocessen, hvor vi skal dykke ned i at kvalificere og standardisere services og tilbud til forskerne. Det[DAP1] lyder udfordrende, hvilket heldigvis kun gør mig endnu mere sulten på, hvordan vi kan gribe det an og lykkes med det.”
Dennis har en Cand.IT, Multimedier med bachelor i Engelsk og kommer med erfaring fra IT-branchen, hvor han primært inden for medieproduktion og e-læring har været bindeled mellem bruger og udvikling med stort fokus på at få brugerens præmisser frem og indtænkt i de digitale løsninger.
”Jeg kommer fra en VIP-stilling på SDU, hvor jeg har arbejdet med sundhedsdatasæt og oplevet, hvordan FAIR-principperne virkede. Mange ansøgte om adgang til vores datasæt og brugte det i deres forskning, og det virkede rigtig godt, Jeg kender derfor til forskernes arbejde og udfordringer med data og glæder mig til at sidde på den anden side af bordet som data steward og hjælpe forskerne på AAU med løsninger til deres forskningsdata.”
Kamilla har en bachelor i Medicin fra AAU og kandidat i Molekylær ernæring og Fødevareteknologi fra AU og har erfaring med fra en stilling som videnskabelig assistent ved Statens Institut for Folkesundhed (SDU), hvor hun har lavet befolkningsundersøgelser og arbejdet med kvantitative datasæt på sundhedsområdet, fx den Nationale Sundhedsprofil.